tisdag 3 december 2013

6 sätt att hitta innehåll till din sida - eller "Var sören hittar jag nytt innehåll?"

Var hittar man underlag till innehåll? Ibland låser det sig. Andra gånger behöver man lite extra boost. Kanske behöver man ny inspiration efter att ha gått i samma fotspår ett tag. Eller så har man helt enkelt kört fast.

Rent generellt kan man säga att man behöver tänka på Filter och Fokus, innan man ens skriver en rad. Filter för att avgränsa mottagare och Fokus för att tänka igenom målet med innehållet. Ju bättre filter man använder sig av desto lättare är det att hitta lösningen på deras problem och detta gör att fokuset för innehållet automatisk får ett svar.

Här kommer snabba fem tips på hur man antingen börjar eller får nya infallsvinklar och ämnen.
(Jag använder här orden läsa och skriva, men det här handlar om all typ av publicering.)

1. Gräv där du står

Alla har alltid något intressant att skriva om. Det absolut enklaste sättet är att fråga sig själv: "Vad vill jag själv läsa om?" eller "Vad är jag intresserad av?"

Ett annat sätt är att gå igenom gamla texter och hitta nya ämnen att utveckla. Att ställa frågan:  "Vad har jag inte skrivit om?"  Det kan vara så enkelt som en mening eller ett ord som kan ligga till grund för en ny text.

Att fråga sig själv vad man har för material att direkt använda sig av, kan till en början verka märkligt, kanske till och med banalt, men saken är den att man måste börja någonstans. Det behöver inte nödvändigtvis vara någon färdig tanke, snarare tvärt om. Det handlar snarare om att komma igång med ett produktivt tankesätt.

2. Fråga dina vänner

Att använda vänner och kollegor som bollplank kan faktiskt vara ett bra sätt att hitta ingångar till ämnen. Dels kan man diskutera texter man redan har, eller få respons på det man redan skrivit. 

Det bästa med detta är att man lätt kan får uppslag till nya ämnen - en tanke har en tendens att växa och skapa en ny. Har man kört fast i en tankevurpa kan en ny vinkel lösa hela problemet.

Var rak med vad du behöver från dina vänner. Berätta vad som är problemet och vad du vill uppnå. Då blir det enklare för dem att komma med rätt feedback.

3. Leta bland forum, Facebook och Twitter

Vilken fråga ställer många på olika kanaler? Är det någon som inte fått något svar alls? Finns det nya trender och rön som verkar intressanta?

Att leta frågor att svara på och problem att lösa är ett sätt att komma igång på. Dyker en fråga upp många gånger, finns det definitivt ett behov att fylla. 

Samtidigt kan ett bra svar bli en källa att lita på och fler upptäcker din expertis. Många små svar kan bli ett längre bloggtext på den egna webbsidan där alla svaren samlas. Denna webbsida länkar man till för att generera trafik till den egna sidan.

4. Gör en undersökning

Att göra en undersökning är det bästa man kan göra. En enkel fråga kan generera uppslag långt framöver. 

Frågan bör vara en öppen fråga, annars tenderar svaren att blir enkelspåriga. Öppna frågor ger mottagaren möjlighet att själva formulera och känslan av att styras mot ett uppsatt mål försvinner. Dessutom tenderar öppna frågor ge svar man annars inte fått. Svar som sedan kan generera ännu fler inlägg. 

En fråga man kan ställa är: "Vad är den viktigaste frågan du har om XXXX?"

Använd de kontakter du har. Det kan vara vänner, kollegor eller den egna webbsidan. Har du en mejllista ska du självklart använda undersökningen där. Glöm inte att ge mottagarna något tillbaka för sin medverkan. Det kommer att öka möjligheterna att få in svar. 

5. Skriva inlägg

Låter helt bakvänt, men det är faktiskt så att ju mer man skriver, desto mer kommer man att skriva. 

För att få upp flödet kan man sätta sig ner och skriva fem olika inlägg. De ska skrivas på max tio minuter per inlägg och allt vad meningsuppbyggnad och stavning kan man kasta ut genom fönstret. Först i efterhand kan man gå igenom texterna. Vad fungerade och vad fungerade inte? Kan man bygga vidare på något? Lägga ihop? Ta bort? Förlänga? Korta?  

Oftast hinner man bara med en början på en tankekedja på tio minuter, men alla dessa korta texter kan man nu på något sätt jobba vidare på. 

6. Inspireras av andra

Detta sätt kan också låta helt galet och går ut på att läsa tidningar man annars inte läst, se på program man inte brukar se, gå på museum, se en pjäs eller lyssna på någon podcast, helst slumpmässig. Allt handlar om att uppleva något nytt.

Det händer något när man utmana sig själv med nya intryck. Är man öppen kommer man inte bara att lära sig nya saker, utan också lära sig hur andra göra för att nå sina mål och vad de gör för att nå ut med sitt innehåll och budskap. Man kan lära sig nya sätt att själv jobba med sin text, nya sätt att förmedla dem och paketera dem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar